Onze pups

Onze pups groeien de eerste 8 weken van hun leven in huis op. Wij besteden zeer veel zorg aan de opvoeding en socialisering van de pups al voordat zij naar hun nieuwe bazen gaan. Zie hieronder een schets van hoe de pups zich bij ons ontwikkelen.

Wij kijken tijdens de eerste 7 weken goed naar de karakters van de pups. Door middel van een professionele puppykaraktertest wordt de match gemaakt van de juiste pup bij de juiste eigenaar.

Uiteraard worden onze pups gechipt, ontwormd en geënt en vragen wij voor onze pups stambomen aan bij de Raad van Beheer op Kynologische Gebied in Nederland.

Voor de bevalling

Als aan alle eisen van de vereniging is voldaan en de meest ideale reu is gekozen, is het wachten tot de teef loops is. Tijdens de loopsheid wordt progesteron geprikt om het ideale moment van dekking vast te stellen. Na 4 weken wordt met een echo vastgesteld of de teef drachtig is. Een dracht duurt rond de 62 dagen. Vanaf de 5e week gaat de teef het rustiger aan doen.

De eerste week

Wanneer de pups geboren worden hebben ze streepjes. De oogjes en de oortjes zitten nog dicht, de pups zijn blind en doof. Ze doen niet veel anders dan eten en slapen en plassen en poepen. De pups worden dagelijks gewogen om zeker te zijn dat ze allemaal goed aankomen en zich ontwikkelen. De moeder gaat even kort naar buiten als het moet, maar wil snel terug naar de pups.

De tweede week

Na ongeveer een dag of 12 gaan de oogjes van de pups open, dan nog donkerblauw. De pups gaan oefenen met lopen. Daarna gaan ook de oortjes open en hoor je af en toe een blafje uit de werpkist komen. De moeder neemt wat meer afstand en gaat steeds vaker buiten de werpkist liggen. Ze gaat ook wat meer ontspannen mee naar buiten.

De derde week

Met 2 weken oud worden de pups voor het eerst ontwormd. Rond die tijd gaan ze ook oefenen met pap eten, voordat de tandjes doorkomen en het voeden voor de moederhond minder leuk wordt. De wereld van de pups wordt groter: ze zoeken steeds vaker een plekje buiten de werpkist in de ren.

De vierde week

Als de eerste 3 weken voorbij zijn mogen er mensen komen knuffelen. Alleen met schone kleren aan en schoenen uit bij de deur. De nieuwe eigenaren zijn er natuurlijk snel bij. De tandjes komen door, dus er gaan geweekte brokken door de pap. De pups ontwikkelen zich razendsnel en het lopen gaat steeds beter. De neusjes worden langzaam bruin. De pups zijn nu het liefst in de ren, dus de werpkist wordt opgeruimd.

De vijfde week

De pups zijn inmiddels volwaardige mini hondjes en gaan voor het eerst naar buiten. Nog heel beschermd in de voortuin. Daar kunnen ze meteen ook wennen aan geluiden van de straat. We introduceren er steeds nieuwe speeltjes om te ontdekken. Zodra ze weten langs welke weg ze naar buiten kunnen, geven ze het aan als ze moeten poepen en doen dat bij voorkeur buiten. Zindelijkheid zit er van nature al in.

De zesde week

Zo af en toe wil moeder de pups nog even voeden en dan wordt ze bestormd! Maar voor het meerendeel eten de pups inmiddels vlees of steeds minder geweekte brokken. Het spelen wordt steeds ruwer en grenzen worden opgezocht, een leerzame periode dus. Nieuw speelgoed wordt uitgebreid onderzocht en uitgeprobeerd. Vanaf deze week kan de Raad van Beheer chipper langs komen om de pups te chippen. 

De zevende week

Met 6 weken worden de pups gevaccineerd en vanaf dat moment mogen ze voorzichtig de buitenwereld in. De moederhond gaat voorop en waakt over de pups. Ze durven echt nergens alleen heen en lopen dus gewoon los. Later spreken we af met bekende honden uit de straat die lief zijn voor pups om ze op een fijne manier te laten wennen. Rond deze tijd plannen we de ‘papadag’ waarop de nieuwe eigenaren kennis kunnen maken met de vader hond van hun toekomstige pup.

De achtste week

Nadat de hondjes gevaccineerd zijn wordt er veel met ze ondernomen. Omdat we ze gunnen dat ze de wereld leren kennen in gezelschap van hun broertjes en zusjes, dat is toch nét iets minder eng dan alleen. Dus gaan ze mee met de auto, naar verschillende plekken in de natuur of naar de winkel of een verzorgingstehuis. Wat een heerlijke tijd! Met 7 weken wordt de karaktertest afgenomen en wordt bepaald welk hondje het beste past bij welke eigenaar. 

De laatste week

En dan is het zover: na alle avonturen die de pups hebben beleefd, zijn ze toe aan meer en groter dan wij ze als fokker nog kunnen bieden. Dat is het moment waarop ze naar hun nieuwe huis gaan met hun blije nieuwe eigenaren. Het begin van een prachtig leven! Wat een voorrecht dat wij daar een bijdrage aan mochten leveren.

Hilversum

Madzy Bus
Snelliuslaan 105
1222TD Hilversum
06-53519868

Vught

Loes de Vlaam
Kampdijklaan 59
5263CH Vught
06-12657918

privacy verklaring