Als je met je hond jachttraining ambitie hebt is het spelen met balletjes sowieso af te raden. Maar ook als je die ambitie niet hebt zijn er dingen om rekening mee te houden.

  • speel nooit met tennisballen. Als er zand in de vacht van een tennisbal komt, wordt de bal net schuurpapier. De tanden van je hond slijten dan steeds als er op de bal wordt gekauwd. Een goed alternatief zijn chuck it ballen. Deze blijven ook nog eens drijven in het water.
  • laat je hond niet achter balletjes aan rennen. Dit veroorzaakt namelijk een flinke adrenaline stoot. En die adrenaline blijft 3 dagen in je hond zijn lijf zitten. Oftewel: hij wordt er hyper van. Beter laat je hem het balletje zoeken dat je ergens hebt verstopt of in het bos hebt gegooid terwijl je hond even niet keek. Het snuffelen is een veel betere activiteit voor je hond en ze vinden het minstens zo leuk. Ook voorkom je op die manier dat je hond plotselinge bewegingen maakt en zo spieren verrekt of zich verstapt.
  • laat je hond nooit zonder supervisie met een bal spelen. Balletjes hebben een stukje dat los kan laten. Hoe zachter het balletje, hoe sneller dit gebeurt. Maar zelfs bij chuck it ballen kan dit stukje loslaten en in de keel van je hond schieten.